Normal_ambulance__8_

Het kabinet wil de problemen die op de spoedeisende hulp (SEH) zijn ontstaan aanpakken. Deze week schreven diverse ziekenhuizen in een brief aan minister Schippers dat de SEH-afdelingen van ziekenhuizen de toenemende drukte niet meer aankunnen. De voornaamste reden hiervoor is dat er steeds vaker ouderen op de SEH belanden omdat de verpleging en verzorging aan huis niet goed is geregeld. Dat meldt NOS. 

Minister Jet Bussemaker spreekt tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer deze week van een ernstig signaal. Iedereen die direct hulp nodig heeft, moet dat zo snel mogelijk krijgen. Dit zegt zij naar aanleiding van Kamervragen van de SP. De minister geeft aan nog niet eerder te hebben gehoord van de problemen in de ziekenhuizen en meldkamers waar soms zelfs een opnamestop geldt. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft toegezegd met diverse betrokken partijen om de tafel te gaan om hierover te praten.

Volgens de briefschrijvers, te weten de ziekenhuizen en ambulancemeldkamers in Noord-Holland en Flevoland, is het probleem met name ontstaan doordat er geen plek meer is voor ouderen in verzorginghuizen. Zij moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven en komen daarom met hun problemen in de ziekenhuizen terecht. Renske Leijten van de SP vindt dat verzorgingshuizen en SEH-afdelingen hiervoor niet meer gesloten mogen worden. Echter is het kabinet het daar niet mee eens. “Er zijn verschillende oorzaken voor de problemen en die moeten op verschillende manieren worden aangepakt”, zegt Bussemaker. 

©Nationale Zorggids