Normal_truvada

Minister Schippers van Volksgezondheid is te afwachtend in de aanpak van hiv in Nederland. Dat blijkt uit haar antwoorden op vragen van D66 Kamerlid Pia Dijkstra over de hiv-preventiepil (PrEP). Dat is bijzonder teleurstellend vinden Aids Fonds, Soa Aids Nederland, COC Nederland, Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv-behandelaren. Uitstel van het beschikbaar maken van PrEP is volgens hen onverantwoord. De organisaties roepen Schippers op tot een pro-actieve koers en hopen dat zij positief zal reageren op hun recente oproep om PrEP snel in Nederland te introduceren. Dat melden Soa Aids Nederland en het Aids Fonds.

PrEP is een nieuwe preventiemethode die bestaat uit het slikken van een pil die voorkomt dat je hiv oploopt. De Minister zegt geen uitspraken te kunnen doen over de veiligheid de effectiviteit van deze pil, omdat die in Europa nog niet geregistreerd is door de Europese Medicijnen Autoriteit (EMA). Maar zowel de effectiviteit als de veiligheid van PrEP zijn door wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Gezien de wetenschappelijke consensus over PrEP is het te verwachten dat de EMA dit jaar nog zal besluiten tot registratie van het medicijn Truvada voor gebruik als PrEP in Europa. Door de registratie af te wachten en positieve besluitvorming uit te stellen loopt de  invoering van PrEP in Nederland onnodig vertraging op. Nog langer uitstellen van besluitvorming vinden COC Nederland, Aids Fonds, Soa Aids Nederland, Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren onverantwoordelijk en onbegrijpelijk.

Alleen door PrEP toe te voegen aan het bestaande pakket van hiv-preventie maatregelen kunnen we het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland verder omlaag brengen, stelden Aids Fonds – Soa Aids Nederland, COC Nederland, Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren eerder in hun brief aan minister Schippers.

Minister Schippers kan een groot verschil maken in de aanpak van hiv. Daarvoor is wel nodig dat ze pro-actief de toegang tot PrEP in Nederland regelt en niet met de voorbereiding wacht tot na het positief besluit van de EMA.

©Nationale Zorggids