Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) worden ieder jaar nog te weinig calamiteiten in ziekenhuizen gemeld, maar ligt het totale aantal calamiteiten wel lager dan eerder werd gezegd. RTL Nieuws bracht gisteren naar buiten dat ieder jaar zo'n 3000 patiënten overlijden door een misser, maar volgens de IGZ ligt het daadwerkelijke aantal op 1,214. Dit meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De inspectie heeft bij herhaling opgeroepen om calamiteiten of bij vermoeden hiervan te melden. In 2013 t/m 2015 ontving de inspectie per jaar gemiddeld 405 meldingen van mogelijke calamiteiten met overlijden in het ziekenhuis. NIVEL schat in 2011 968 potentieel vermijdbare sterfgevallen in het ziekenhuis. Dat grote verschil ontstaat niet alleen door ondermelding. Het wordt ook verklaard doordat met een andere methodiek naar een ander tijdvak wordt gekeken, en omdat andere definities worden gebruikt.

In 2013 heeft de inspectie de zorgaanbieders opgedragen om de patiënt of familie altijd te betrekken bij een onderzoek naar een calamiteit. De inspectie ziet erop toe dat zorginstellingen het rapport van het onderzoek aanbieden aan de patiënt of familie. Dat is sinds de invoering van de nieuwe patiëntenwet (Wkkgz) per 1 januari 2016 verplicht. Bij de invoering van de nieuwe Gezondheidswet gaat de inspectie alle calamiteiten openbaar maken. De inspectie zal de privacy van betrokken patiënten en zorgverleners beschermen.

© Nationale Zorggids