Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

Eerder deze week meldde RTL Nieuws dat er jaarlijks honderden patiënten om het leven komen door een medische misser. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de lijst met ziekenhuisdoden aan het nieuwsprogramma gegeven. De afgelopen drie jaar hebben ziekenhuizen zo'n 1.200 sterfgevallen gemeld. Maar op basis van onderzoek gaat het nieuwsprogramma uit van veel meer doden. De  Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) spreekt dit tegen. Calamiteiten worden volgens de vereniging niet structureel verzwegen. Dat melden RTL Nieuws en NOS.

Volgens RTL Nieuws zou zo'n 60 procent van alle calamiteiten niet gemeld worden. Maar NVZ-voorzitter Van Rooy zegt dat het aantal vermijdbare sterfgevallen in ziekenhuizen de afgelopen jaren zelfs is gehalveerd. “Er zal heus wel eens een calamiteit niet gemeld worden. En iedere keer dat dat gebeurt, is een keer te veel. Maar dit beeld van structureel niet melden, herkennen wij niet”, zegt Van Rooy. Wel geeft hij toe dat er een grijs gebied is waarin ziekenhuizen twijfelen of incidenten wel of niet gemeld moeten worden.

Schippers liet eerder al weten dat ze wil dat alle door ziekenhuizen opgestelde onderzoeksrapporten over een calamiteit openbaar gemaakt moeten worden. Dit wordt dan de taak van de inspectie. Ook moet deze de mogelijkheid krijgen om een arts op non-actief te zetten. Tevens wil de minister een einde maken aan het grijs gebied waar de ziekenhuizen over spreken door het woord calamiteit opnieuw te definiëren. De IGZ steunt het plan van Schippers, maar wil daar zelf inhoud aan geven. Met name omdat de website van de inspectie geen vergaarbak moet worden. Ook de NVZ en patiëntenorganisatie NPCF zijn voor transparantie. De NPCF waarschuwt wel voor een heksenjacht op artsen. 

De Consumentenbond vindt dat het niet melden van calamiteiten niet ongestraft kan blijven. Ziekenhuizen komen wettelijke verplichtingen niet na en daar moeten consequenties aan verbonden worden. 

©Nationale Zorggids