Normal_kanker_kind_leukemia_kaal

Uit groot Europees onderzoek blijkt dat jongeren de kleinste kans hebben om kanker te overleven. Onderzoekers van EUROCARE-5 hebben data uit 27 Europese landen vergeleken en in leeftijdsgroepen opgedeeld. Hieruit bleek dat tieners en jongvolwassenen acht relatief veelvoorkomende type kankers het minst vaak overleven. Dit meldt Nu.nl.

De data die voor het onderzoek is geanalyseerd, komt van patiënten die allemaal tussen 2000 en 2007 de diagnose kanker hebben gekregen. Er zijn in totaal drie groepen gemaakt binnen het onderzoek; kinderen (0 tot 14 jaar), tieners en jongvolwassenen (15 tot 39 jaar) en volwassenen (40 tot 69 jaar). Hoewel het sterftecijfer bij jongvolwassenen het hoogste lag, is er wel verbetering zichtbaar. Steeds minder kankerpatiënten in deze leeftijdsgroep overlijden aan kanker.

Het verschil tussen de groepen is volgens de onderzoekers te wijten aan verschillende factoren. Zo zouden er niet voldoende richtlijnen zijn rondom behandelingen en klinische proeven. Ook speelt de verschillende biologie van kankers een rol in de behandeling van de patiënten.

In het onderzoek van EUROCARE-5 is data van patiënten geanalyseerd die al enige tijd geleden de diagnose kanker kregen. De onderzoekers benadrukken dan ook dat de recente ontwikkelingen in de oncologie meer overlevingskansen bieden en dat deze nieuwe resultaten niet zijn meegenomen in het onderzoek.

© Nationale Zorggids