Normal_injectie_naald_spuit_isabella_001

Wie morfine toegediend krijgt, loop de kans om hier chronische pijn aan over te houden. Onderzoekers van de Universiteit van Boulder, Colorade (VS) hebben ontdekt dat opioïden zoals morfine voor een verlaagde pijngrens kunnen zorgen. Morfine kan zorgen voor verhoogde activiteiten in gliacellen, de immuuncellen in het zenuwstelsel. Dit meldt Nu.nl

De onderzoekers hebben via dierproeven onderzocht wat de invloed van morfine op de pijnprikkel is. Bij ratten met een kunstmatig beschadigde zenuw die morfine toegediend kregen, werd een lagere pijngrens geregistreerd dan bij ratten in de controlegroep. De lage pijngrens kan tot een week voor meer pijn zorgen. Ook kan men overgevoelig zijn voor pijnprikkels, wat nog twee maanden kan aanhouden na de morfinekuur.

“Het is een fenomeen dat we niet vaak zien, maar het komt voor en is lastig te herkennen”, aldus Frank Huygen van het Erasmus MC. “Ook weten we niet honderd procent zeker hoe die overgevoeligheid tot stand komt en in hoeverre het zich bij mensen voordoet.”

Een mogelijke oplossing voor de verstoorde pijnprikkel is om de patiënt een andere pijnstiller voor te schrijven. Ook zouden medicijnen die de overgevoeligheid voor morfine onderdrukken, ingezet kunnen worden om de pijn te verminderen.

© Nationale Zorggids