Normal_geit

Er zijn in totaal zeker 74 mensen overleden aan de gevolgen van Q-koorts. Aanvankelijk stond het dodental op 26, maar dat is nu bijgesteld, laat stichting Q-support weten. De organisatie waarschuwt artsen alert te zijn op hart- en vaatproblemen die zijn te herleiden naar Q-koorts. De Q-koortsepidemie heerste tussen 2007 en 2011. Dat meldt NOS.

Als mensen en artsen er niet alert op zijn, kan het dodental nog oplopen. Q-support noemt de ziekte een sluipmoordenaar. Er zijn tot nu toe 430 patienten die kamp(t)en met de chronische variant van Q-koorts. Daarvan zijn er 63 overleden, de levende bacterie zat nog in hun lichaam. Nadat de epidemie in 2011 ten einde kwam, werd ervan uitgegaan dat er 26 waren overleden als gevolg van acute Q-koorts. Uiteindelijk bleek dit aantal te hoog ingeschat en is het teruggebracht naar negen.

Q-support is een initiatief van de overheid en werd opgezet nadat de epidemie uitbrak. De stichting helpt en adviseert mensen die te maken hebben met de gevolgen van de epidemie. De Q-koorts epidemie brak destijds uit in Noord-Brabant. Ruim vierduizend patienten meldden zich, maar waarschijnlijk hadden enkele symptomen van de koorts.

©Nationale Zorggids