Normal_vaccinatie_prik_2534

Er zijn grote prijsverschillen tussen aanbieders van vakantievaccinaties. Niet alleen tussen de GGD's onderling, maar ook tussen huisartsen en klinieken zijn de verschillen groot, Dat concludeert de Consumentenbond na vergelijkend onderzoek, meldt RTL Nieuws.

Een Hepatitis A vaccinatie en consult kosten bijvoorbeeld bij de GGD in Den Haag 64,50, maar in Amsterdam is dat 77 euro. Thuisvaccinaties die via de website besteld kunnen worden komen op ongeveer dezelfde prijs. Bij de huisartsen geldt hetzelfde, het verschil tussen de laagste en hoogste prijs is zo'n 30 euro. Aanbieders mogen naast de vaccinatieprijzen ook zelf de consultprijzen bepalen. “Het is een vrije markt van vraag en aanbod, maar dat betekent ook dat je als consument zelf mag kiezen”, zegt Sandra de Jong van de Consumentenbond.

Een reisconsult en vaccinatie wordt niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De Consumentenbond raadt iedereen die veel intentingen nodig heeft aan om daarom eventueel een aanvullende verzekering af te sluiten bij hun zorgverzekeraar.

Volgens reisblogger Chantal Schram hebben mensen vaker dan ze denken een vaccinatie nodig. Zo ook als bijvoorbeeld een reis naar Marokko, Kroatie of Slovenië is gepland. Het is voor deze landen niet verplicht, maar Schram vindt het wel verstandig om ook hiervoor tegen ziektes te vaccineren. Iedereen die op reis gaat moet ongeveer zes tot acht weken van tevoren een afspraak maken voor een consult. Soms moeten mensen terugkomen omdat ze meerdere malen ingeënt moeten worden. 

©Nationale Zorggids