Normal_geld_handen_verdeling_wnt

Ontslagen bestuurder Huybert van Eck kreeg een afkoopsom van meer dan 200.000 euro van het Admiraal de Ruyterziekenhuis (ADRZ) in Zeeland. Na twee jaar lang miljoenen verlies te hebben geleden, moest de bestuursvoorzitter in 2015 opstappen toen zorgverzekeraar CZ het vertrouwen in hem opgaf. In totaal leed het ziekenhuis een verlies van ruim 13 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarrekening van het ADRZ. Dat meldt RTL Nieuws. 

Voor de eerste vijf maanden na zijn vertrek ontving van Eck een reguliere beloning van ruim 100.000 euro. Daarbovenop kwam de ontslagvergoeding van ruim 200.000 euro. De Wet Normering Topinkomens (WNT), ingesteld in 2013, stelt dat de vertrekpremie van bestuurders in de zorg niet hoger mag zijn dan 75.000 euro. Echter hadden het ziekenhuis en de bestuurder in 2010 al afspraken gemaakt over een eventuele ontslagvergoeding.

Uit de jaarrekening blijkt dat het ziekenhuis vorig jaar betere resultaten heeft geboekt dan de jaren ervoor. Het ADRZ schrapte honderd van de 1.600 banen, waarna de omzet steeg met 15 procent. Voor het eerst in drie jaar boekte de zorginstelling weer een winst. Toch zijn de problemen voor het ziekenhuis nog niet voorbij. Banken stellen voorwaarden voor bankleningen, aan deze voorwaarden voldoet het Admiraal de Ruyter nog niet. Huisbank ING verbindt hier nog geen consequenties aan. 

©Nationale Zorggids