Logo_hiv-aids

In 2015 is het aantal hiv-infecties voor het eerst in twintig jaar weer gestegen. In verhouding tot 2014 steeg het aantal infecties met vijf procent, zo blijkt uit het Global Aids Update Report van UNAIDS. Vooral in Oost-Europa, Rusland en Midden-Azië zijn veel nieuwe besmettingen geconstateerd. Dit meldt Volkskrant.

Decennia lang daalde het aantal hiv-bestemmingen, maar daar kwam afgelopen jaar een einde aan. “Landen die weigeren te investeren in preventie en zorg, speciaal voor hiv-risicogroepen als homomannen, drugsgebruikers en sekswerkers, veroorzaken een nieuwe hiv-epidemie”, aldus directeur van het Aids Fonds Louise van Deth. In deze gebieden is het aantal hiv-infecties gestegen met bijna 60 procent ten opzichte van 2010. “Dat is bijzonder zorgwekkend.”

In Oost-Europa, Rusland en Midden-Azië veroorzaakt drugsgebruik bijna de helft van de infecties. Dit gebeurt wanneer drugs wordt geïnjecteerd met onsteriele naalden, waardoor het virus van de ene naar de andere gebruiker kan worden overgedragen. In andere delen van de wereld is drugsgebruik niet de voornaamste reden van nieuwe besmettingen.

Hoewel er vorig jaar meer hiv-infecties waren, overlijden ieder jaar minder mensen aan het virus. Inmiddels krijgen ruim 17 miljoen mensen medicatie, wat betekent dat 46 procent van alle hiv-geïnfecteerden nu betere kansen hebben op overleving. In 2010 kregen slechts 7,5 miljoen mensen met hiv medicijnen.

© Nationale Zorggids