Normal_europees_parlement

In verpakkingsmaterialen van bijvoorbeeld cosmetica, tandpasta en groente- en fruitteelt zitten hormoonverstorende stoffen. De aanwezigheid van deze stoffen kan een gevaar vormen voor de gezondheid en kan onder andere leiden tot kanker. Het Europees Parlement pleit er daarom voor om te stoppen met het gebruik van hormoonverstorende stoffen zoals Bisfenol-A (BPA). Het parlement heeft inmiddels een zware waarschuwing afgegeven aan de Europese Comissie, het uitvoerende orgaan van de Europese Unie. Want, het gaat om de gezondheid en niet om economische winst. Dat meldt De Telegraaf.

Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie zo snel mogelijk criteria opstelt met daarop vermeld alle hormoonverstorende stoffen. Deze criteria kunnen leiden tot een verbod op het gebruik van dergelijke chemicaliën. Het RIVM deed eerder onderzoek naar naar een hormoonverstorende stof, namelijk BPA. Hieruit blijkt dat voedselverpakkingen met BPA een schadelijke werking kunnen hebben op ongeboren baby's, jonge kinderen en bepaalde beroepsgroepen. Naar aanleiding hiervan wilde het RIVM in maart al dat de Europese Unie de normen voor het gebruik van BPA zou verlagen.

De regels voor het gebruik van hormoonverstorende chemicaliën hadden al in 2013 gebruiksklaar moeten zijn. De Europese Commissie stelt een voorstel te hebben gemaakt, maar het wetsvoorstel bleef uit omdat er druk op de commissie werd gelegd vanuit de Verenigde Staten en het bedrijfsleven.

“Het is uitzonderlijk dat het parlement een laatste waarschuwing geeft, maar er was  geen andere keuze. Niet alleen moet de commissie nu onmiddellijk de wetenscappelijke criteria voor hormoonverstorende stoffen vaststellen, maar ook aantonen dat economische afwegingen daarin geen invloed hebben gehad”, zegt D66-Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy. De commissie heeft inmiddels toegezegd snel met een document te komen. 

©Nationale Zorggids