Normal_bloeddonor_donor_bloed_prik_spuit

Dinsdag is het Wereld Bloeddonordag. De dag waarop de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alle bloeddonoren in de wereld wil bedanken. Ieder jaar wordt de opening in een ander land gehouden, dit jaar is dat in Nederland. Daarom zal koning Willem-Alexander de donordag dinsdag openen bij bloedbank Sanquin in Amsterdam. Dat melden NU.nl en het Dagblad van het Noorden. 

In Nederland zijn er bijna 400.000 vrijwillige bloeddonoren. Wereld Bloeddonordag, jaarlijks op 14 juni, is in het leven geroepen om hen te bedanken. Ongeveer één op de vier Nederlanders heeft in zijn leven ooit bloed nodig.

Ook Ewald Lausberg uit Groningen heeft bloed nodig. Tijdens zijn behandeling tegen kanker heeft hij bloed van een ander toegediend gekregen. Morgen mag hij samen met de koning de dag officieel openen. “Ik heb het nooit geweten, maar een kwart van het donorbloed in Nederland gaat naar kankerpatiënten. Tijdens de vierde chemokuur kreeg ik eerst een bloedtransfusie omdat mijn bloed door de heftige chemo een flinke opdonder had gehad bij eerdere kuren”, zegt Lausberg. Daarom wilde hij iets terug doen voor de bloedbank en meldde hij zich aan als ambassadeur.

Niet iedereen mag zomaar bloed geven in Nederland. Zo mogen homoseksuele mannen pas doneren als zij een jaar lang geen seks hebben gehad. Op Europees niveau is er geen overkoepelend beleid voor dergelijke voorwaarden. Zo zijn er Europese landen waar homo's wel altijd bloed mogen geven. Uitsluiting van homoseksuelen is toegestaan, maar alleen als het nut hiervan kan worden onderbouwd, zo oordeelde het Europees Hof vorig jaar. 

©Nationale Zorggids