Logo_logomlds1

Vandaag gaat de collecteweek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) van start. Met het geld dat tussen 13 en 18 juni wordt opgehaald kunnen nieuwe stappen worden gezet in het voorkomen en behandelen van deze ziekte. In Nederland is darmkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Zo'n veertig mensen per dag krijgen deze diagnose. In een nieuwe campagne van de stichting slaan diverse Bekende Nederlanders deze week alarm voor de vele buikpatiënten die dagelijks problemen ondervinden als gevolg van de ziekte. Dat meldt MLDS. 

Onder andere Wendy van Dijk, Simon Keizer, Nick Schilder, Jan Smit en de 3J's zullen ieder op hun eigen manier aandacht vragen voor de noodzaak van meer geld voor onderzoek. Wendy verloor haar vader aan kanker. “Ik wens zoveel zonen en dochters een langere tijd met hun vader”, zegt ze in de campagne.

Dat onderzoek loont, blijkt uit het feit dat de 5-jaarsoverlevingskans de afgelopen 36 jaar met 12 procent is gestegen. Op dit moment staat de 5-jaarsoverlevingskans op 62 procent. MLDS ondersteunt diverse wetenschappelijke onderzoeken bijvoorbeeld op het gebied van vroegtijdige diagnose, erfelijkheid en gespecialiseerde behandeling. 

©Nationale Zorggids