Logo_benepali_reuma_medicijn

Het is voor het eerst dat een grote groep patiënten in één kliniek overstapt op een goedkopere versie van een medicijn. In de Sint Maartenskliniek in Nijmegen krijgt een grote groep reumapatiënten binnenkort een alternatief voor het middel Enbrel voorgeschreven, om zo een bedrag van 1 miljoen euro te besparen. Dit meldt NOS.

Het goedkopere alternatief (Benepali) is volgens artsen net zo effectief en het heeft mogelijk zelfs minder bijwerkingen. De injectievloeistof van het goedkopere medicijn zou de huid minder irriteren en roodheid verminderen. In Nederland wordt er ieder jaar zo'n 160 miljoen euro uitgegeven aan het middel Enbrel. Wanneer alle reumapatiënten overstappen op het goedkopere middel, zou er in totaal ruim 50 miljoen euro bespaard kunnen worden.

Patiënten krijgen het goedkopere middel de eerstvolgende keer dat medicijnen worden voorgeschreven. De overstap wordt door de apothekersassistente besproken met de reumapatiënt. Indien er bezwaar is, wordt een gesprek met de behandeld arts gevoerd om de overstap op het goedkopere medicijn te bespreken. De patiënt behoudt de mogelijkheid om dit te weigeren.

Hoewel het Reumafonds positief reageert op de kostenbesparing, zet het wel vraagtekens bij de toekomst van deze oplossing. “Jaarlijks onderhandelen ziekenhuizen en zorgverzekeraars met fabrikanten over medicijnen. Betekent dit dat patiënten volgend jaar opnieuw moeten switchen als dan een ander medicijn goedkoper is?”, vraagt Sija de Jong van het Reumafonds zich af.

© Nationale Zorggids