Normal_koffie_drinken

Mensen die zeer hete dranken als koffie, thee of water drinken, hebben mogelijk een verhoogde kans op slokdarmkanker. Het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek van de Verenigde Naties (VN) spreekt hiermee eerdere onderzoeken tegen dat koffie kanker zou veroorzaken. Het gaat slechts om de temperatuur van het drankje. Als warme dranken op temperaturen lager dan 65 graden celcius gedronken worden, vormt dat geen problemen voor de gezondheid. Dat meldt NU.nl.

“De resultaten laten zien dat het drinken van zeer hete dranken een mogelijke oorzaak is van slokdarmkanker. De temperatuur hiervan is in grotere mate bepalend dan de soort drank”, zegt Christopher Wild van het agentschap. Thee wordt in China, Iran en Zuid-Amerika vaak op traditionele wijze gedronken bij temperaturen tussen de 65 en 70 graden celcius. Huid kan zelfs al verbranden bij 60 graden. Dat kan de groei van tumoren in de keel bevorderen. De World Health Organization (WHO) vindt dat er uitgebreider onderzoek moet plaatsvinden, want de huidige conclusies zijn gebaseerd op een beperkt onderzoek op mensen en dieren.

Slokdarmkanker ontstaat het meest bij mensen tussen de 50 en 70 jaar oud. Waarom mensen slokdarmkanker krijgen is nog onduidelijk, maar er zijn wel enkele risicofactoren waarmee rekening gehouden kan worden. Enkele factoren zijn roken, overmatig alcoholgebruik en ongezonde of eenzijdige voeding. In 2012 overleden wereldwijd zo'n 400.000 mensen aan slokdarmkanker. 

© Nationale Zorggids