Normal_rss_entry-45573

Oostenrijk gaat samen met de Nederland, België en Luxemburg prijsonderhandelingen voeren met farmaceutische bedrijven. Oostenrijk tekende vandaag in Luxemburg een intentieverklaring, waarin ook samenwerking en informatie-uitwisseling centraal staat. Dat melden ANP en Rijksoverheid. 

De vier landen willen samen een vuist maken tegen al te hoge prijzen van geneesmiddelen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is verheugd: ''Ik ben erg blij met deze stap van Oostenrijk. Het is een waardevolle versterking van het samenwerkingsverband. Internationale coalities kunnen er immers voor gaan zorgen dat veelbelovende, innovatieve geneesmiddelen ook betaalbaar blijven. En dat is in het belang van patiënt en premiebetaler.”

Een betere samenwerking moet ervoor zorgen dat de toegang tot dure geneesmiddelen voor de patiënt gewaardborgd  blijft. Het gaat niet alleen om samenwerking voor een sterke positie in de prijsonderhandeling, maar ook om gezamenlijk onderzoek op het gebied van innovatie geneesmiddelen die er in de toekomst aan komen, het uitwisselen van informatie over ieders geneesmiddelenbeleid en het beoordelen van innovatieve zorgtechnologie. Uiteindelijk zorgen deze samenwerkingen ervoor dat het gemakkelijker wordt om met farmaceutische bedrijven te onderhandelen over de prijzen van geneesmiddelen.