Logo_logo_erasmusmc_rotterdam

Het Erasmus MC biedt mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker die bestraling moeten ondergaan vanaf nu de keuze: 39 keer bestralen met de conventionele dosis straling, of een verkort schema van 19 sessies met een hogere dosis. In oktober 2015 presenteerde radiotherapeut-oncoloog Luca Incrocci voor het eerst zijn studie waaruit bleek dat beide therapieën evenveel effect hebben. Daarbij moet worden aangetekend het kortdurende schema bij sommige patiënten een iets grotere kans op bijwerkingen geeft. Dit meldt het Erasmus MC.

De keuze die de mannen vanaf juni krijgen in het Erasmus MC, is een rechtstreeks gevolg van de studie HYPRO. De studie, geleid door prof. Incrocci, werd uitgevoerd met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Het LUMC in Leiden, het Radboudumc in Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag, en het Radiotherapeutisch Instituut Arnhem werkten ook mee. Vertegenwoordigers van de 21 radiotherapeutische centra in Nederland hebben inmiddels met elkaar afgesproken dat zij de keuze voorleggen aan hun patiënten.

Standaard zal de verkorte behandeling niet worden. Althans voorlopig niet, vertelt Luca Incrocci. “Toen wij met de studie begonnen, gingen we uit van een verbetering van de resultaten van tien procent en een gelijk percentage aan bijwerkingen. Zo stond dat in ons onderzoeksprotocol. Die tien procent hebben we niet gehaald. Het is nu drie procent. De korte therapie is gelijkwaardig, niet beter. Je maakt een nieuwe behandeling pas standaard als je keihard bewijs hebt dat die beter is.”

© Nationale Zorggids