Normal_reanimatie_dummie

In Nederland zijn nog niet genoeg vrijwilligers aangemeld als burgerhulpverlener om het netwerk dekkend te maken. Vooral in de Randstad zijn niet genoeg mensen beschikbaar om hulp te verlenen aan buurtbewoners. Hierdoor is het doel van de Hartstichting nog niet behaald om een landelijk dekkend netwerk op te zetten. Dit meldt NOS. 

Via het initiatief krijgen burgers een oproep wanneer een buurtbewoner een hartstilstand heeft. Zij kunnen reanimatie starten totdat de ambulance arriveert. In totaal zijn nu ruim 130.000 Nederlanders aangemeld, maar dit zouden er minstens 170.000 moeten zijn voor een landelijke dekking. Vooral in stedelijke gebieden is een tekort aan burgerhulpverleners.

Jaarlijks zouden 2.500 sterfgevallen voorkomen kunnen worden door snelle reacties van buurtbewoners. Voorwaarde is wel dat burgerhulpverleners een ehbo-cursus reanimeren hebben gedaan. Via een sms-bericht wordt de vrijwilliger opgeroepen zo snel mogelijk naar het slachtoffer te gaan of om een automatische externe defibrillator (AED) op te halen en reanimatie te starten. De reanimatie wordt overgenomen door het ambulancepersoneel zodra zij ter plaatse zijn.

Na een nieuwe wervingscampagne is het aantal burgerhulpverleners gestegen van 88.000 in november naar de huidige 130.000. Echter zijn niet alle 112-meldkamers aangesloten op het netwerk voor burgerhulpverlening. Hierdoor krijgen veel vrijwilligers geen melding wanneer een buurtbewoner een hartstilstand heeft en kan vroegtijdige reanimatie niet gestart worden.

De Hartstichting hoopt aan het einde van 2017 de magische grens van 170.000 vrijwilligers te hebben bereikt. Dan zou 1 procent van de Nederlanders burgerhulpverlener zijn, wat het netwerk landelijk dekkend zou maken. “Ons doel, een land waarbij slachtoffers van een hartstilstand binnen 6 minuten geholpen worden, komt steeds dichterbij”, aldus Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.

© Nationale Zorggids