Normal_ziekenhuis_opereren_operatie_spoedeisende_hulp_seh

Spoedeisende hulpafdelingen (SEH’s) in heel Nederland lopen over. Meerder malen per week kunnen geen nieuwe mensen meer in het ziekenhuis worden opgenomen. Eerder bleken de regio’s Amsterdam en Flevoland de druk niet meer aan te kunnen, maar het probleem lijkt wijder verspreid, zo laat de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) weten. Dat meldt RTL Nieuws.

Uit het onderzoek van de NVSHA blijkt dat van de 22 onderzochte SEH’s 21 tegen overmatige drukte aanlopen. De spoedeisende hulpafdelingen in ziekenhuizen hebben het steeds drukker doordat mensen steeds vaker met complexere klachten aankloppen. De vereniging benadrukt wel dat de drukte tot nu toe niet heeft geleid tot sterfgevallen.

Deze week overlegt het ministerie van Volksgezondheid met de Tweede Kamer over het probleem. De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moeten ingrijpen, vindt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Ze vraagt zich af of mensen wel de hulp krijgen waar ze recht op hebben. 

© Nationale Zorggids