Normal_freestyle_libre

De Freestyle Libre (FSL) is een nieuw systeem om de bloedsuikerspiegel van een diabetespatiënt te meten. Niet alleen is het meten zo minder werk, maar zijn de waarder ook sneller zichtbaar. Het probleem voor veel diabetespatiënten is dat de FSL niet wordt vergoed door de zorgverzekering. Zilveren Kruis gaat onderzoek doen om de betrouwbaarheid van het systeem te testen. Op basis daarvan moet het Zorginstituut Nederland (ZiN) bepalen of het product in de basisverzekering komt. Dat meldt Tubantia.

Het systeem FSL bestaat uit een sensor en een meter. De sensor wordt op de bovenarm geplakt en moet iedere twee weken vervangen worden. Onder de sensor zit een naald van 5 millimeter in de huid. Deze naald meet de suikerwaarden die via een computer binnenkomen. De patiënt kan deze gegevens doorsturen naar zijn diabetesverpleegkundige. Waar nodig stuurt deze advies terug. De meter zelf kost eenmalig 170 euro (inclusief twee sensoren), maar de tweewekelijks vervanging van de sensoren kost 60 euro. Dat is voor een diabetespatiënt een kostenpost van ruim 1.500 euro per jaar.

Op aandringen van Diabetesvereniging Nederland (DVN) gaat zorgverzekeraar Zilveren Kruis onderzoek doen onder 4.000 patiënten. Fabrikant van de FSL, Abbott, heeft na een zelf gefinancierd onderzoek kunnen concluderen dat het aantal hypo’s (te lage bloedsuiker) door het gebruik van FSL met 40 procent daalt. Dit gegeven gebruikt DVN om een objectief en onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren. Het onderzoek zal plaatsvinden in het Diabetesonderzoekscentrum van het Zwolse Isala. DVN-directeur Olof King begrijpt waarom Nederlandse zorgverzekeraars nog huiverig zijn voor vergoeding zolang niet bewezen is dat de FSL effectief is.

© Nationale Zorggids