Normal_baby_kraamzorg_weegschaal_gewicht_geboortegewicht

Het Zorginstituut Nederland heeft een nieuwe Zorgstandaard Integrale Geboortezorg vastgesteld. De richtlijn verplicht gynaecologen, verloskundigen en andere zorgverleners tot intensievere samenwerking bij iedere zwangerschap. Dit meldt NOS.

De Zorgstandaard Integrale Geboortezorg is opgesteld vanuit het perspectief van de (aanstaande) moeder en het (ongeboren) kind. Het beschrijft voor elke fase in de zwangerschap de noodzakelijke geachte zorg voor en begeleiding van de zwangere, in zowel basiszorg als aanvullende zorg conform de geldende richtlijnen. Daarnaast kunnen regionale en lokale afspraken gemaakt worden binnen het samenwerkingsteam. Concreet komt het er op neer dat elke zwangere tijdens de zwangerschap een 'coördinerend zorgverlener' krijgt toegewezen als aanspreekpunt voor de aanstaande moeder. Samen stellen ze een individueel geboorteplan op die inzichtelijk is voor alle betrokken partijen.
 
Partijen in de geboortezorg zijn al jaren bezig om een nieuwe zorgstandaard op te stellen. Men kon het niet eens worden over de precieze vorm ervan, omdat men bang was dat de samenwerking zou leiden tot onnodige medicalisering van zwangerschappen. Omdat de zorgverleners er samen niet uitkwamen, is de zorgstandaard uiteindelijk onder regie van het Zorginstituut tot stand gekomen.
 
© Nationale Zorggids