Normal_slapen_vrouw

Mannen die gemiddeld zeven uur per nacht slapen, hebben een kleiner risico op het ontwikkelen van diabetes dan mannen die korter of langer slapen. Dit blijkt uit onderzoek van Femke Rutters van het VUmc. Dit meldt NU.nl.

Te veel of te weinig slaap kan een groot effect hebben op het glucosemetabolisme, en daarmee op de gezondheid, blijkt uit het onderzoek. De mannelijke testpersonen uit het onderzoek die gemiddeld ongeveer zeven uur per nacht sliepen hadden een beter glucosemetabolisme dan de mannen die gemiddeld langer of korter sliepen. Ook was hun bloedsuikerspiegel lager.
 
Het onderzoek werd gedaan onder 788 gezonde mannen en vrouwen tussen de dertig en zestig jaar oud, uit negentien Europese landen. Zowel het aantal uren slaap als de mate van lichaamsbeweging werden genoteerd. Ook werd gekeken hoe goed het lichaam insuline verbruikt. Rutters zag dat bij de korter of langer slapende mannen de lichaamscellen minder op insuline reageerden, waardoor de opname van glucose ook verminderd was. Dit verhoogt weer het risico op het ontwikkelen van diabetes.
 
Opmerkelijk is, dat bij vrouwen geen verband werd gevonden tussen het aantal uren slaap en het effect op de glucosemetabolisme. Hiervoor hebben de onderzoekers geen verklaring.
 
© Nationale Zorggids