Normal_sphygmomanometer_bloeddrukmeter_wiki_-c_

Om het risico op hartfalen en hartziekten te beperken, zou het verstandig zijn om alle volwassenen een jaarlijkse bloeddrukmeting te laten ondergaan. Drie internisten en een huisarts pleiten in artsentijdschrift Medisch Contact voor zo'n jaarlijkse test. Zij verwachten dat hiermee jaarlijks vele duizenden nieuwe patiënten voorkomen kunnen worden. Dit meldt Telegraaf. 

Een jaarlijkse bloeddrukmeting kan er voor zorgen dat beroertes, hartziekten en hartfalen vroegtijdig gesignaleerd worden. Naar verwachting daalt de ziektelast van hart- en vaatziekten daarmee met tien procent. Dit is niet alleen positief voor de patiënt, maar het zou de belastingbetaler ook vele miljarden euro's kunnen besparen. Er wordt ieder jaar veel geld uitgegeven aan medische kosten en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen Deze kosten kunnen door jaarlijkse bloeddrukmetingen verminderd worden.

In Nederland hebben meer dan de helft van de 70-plussers last van een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Bij Nederlanders tussen de 30 en 60 jaar ligt dat aantal op 20 tot 40 procent. In 2011 werd er alleen al voor beroertes 2,2 miljard euro uitgegeven aan medische zorg.

Volgens de drie internisten en één huisarts die het artikel schreven, is het vrij eenvoudig om alle volwassenen te onderwerpen aan een bloeddrukmeting. “Dit kunnen onze 8.000 huisartsenpraktijken samen gemakkelijk realiseren”.

© Nationale Zorggids