Normal_ghs__kanker__waarschuwing__vergif

Oud-werknemers van de Dupont-fabriek in Dordrecht hebben zwaar verhoogde C8-concentraties in hun bloed. Dit leidt tot een verhoogd risico op kanker. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De Dupont-fabriek gebruikte jarenlang de stof C8 bij het maken van Teflon. Inmiddels weet men uit onderzoek dat hoge concentraties C8 in het bloed kan bijdragen aan het ontwikkelen van kanker. Tientallen werknemers en oud-werknemers lieten hun bloed daarom de afgelopen maanden onderzoeken. Het AD heeft acht van die bloedonderzoeken ingezien. Volgens de krant zitten ze alle ver boven het gemiddelde C8-gehalte dat een mens in z'n bloed heeft. En drie van de acht gevallen zitten ver boven de risicowaarde die het RIVM heeft vastgesteld. Volgens hoogleraar Jacob de Boer van de Vrije Universiteit moeten de werknemers in het verleden nog veel hogere hoeveelheden in hun lichaam hebben gehad. Per drie jaar wordt de helft van de aanwezige stof in het bloed afgebroken. Sommige werknemers zijn al vijftien jaar weg bij het bedrijf. De Boer zou meer onderzoek willen doen om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over de gevaren van de blootstelling aan C8.
 
Het Bureau Beroepsziekten van de vakbond FNV doet inmiddels onderzoek naar de zaak en bereidt een claim voor namens alle werknemers die klachten hebben én te veel C8 in hun bloed hebben gehad. 
 
© Nationale Zorggids