Normal_acute_hulp_ziekenhuis_bed_artsen346

De verwachte kostenexplosie in de ziekenhuiszorg is uitgebleven. Er is zelfs een productiviteitverbetering waarneembaar van 250 miljoen euro (1,4 procent) in 2015 ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit de Trendanalyse ‘Productiviteit Nederlandse ziekenhuiszorg’ van Performation. 

De belangrijkste conclusie uit de Trendanalyse is dat ziekenhuizen in 2015 voor nagenoeg hetzelfde geld als in 2012, aan minder patiënten, complexere zorg leverden. Op basis van demografische ontwikkelingen was een stijging van de ziekenhuiskosten van ongeveer één procent per jaar te verwachten. Deze stijging bleef echter uit. Er is zelfs een productiviteitsstijging waarneembaar van 1,4 procent in 2015 ten opzichte van 2012.Holger Wagenaar, COO bij Performation: “De toegenomen productiviteit is voor het grootste gedeelte toe te schrijven aan een verschuiving van zorg naar de eerste lijn en het efficiënter behandelen van patiënten. Blijkbaar zijn ziekenhuizen in staat geweest om hun kostenstructuur aan te passen aan het gewijzigde zorgvolume. Het beleid van Minister Schippers is succesvol.”
 
Over de volle breedte gaan mensen minder naar het ziekenhuis, maar de daling is het sterkst bij mensen met een lage sociaal economische status. Wagenaar: “Aannemelijk is dat de oorzaak hiervan ligt in de verschuiving van ziekenhuiszorg naar de eerstelijnszorg en de verhoging van het eigen risico in 2012 - 2013.”
 
De onderzoeksgegevens zijn gebaseerd op de data van 22 ziekenhuizen (waarvan 12 top klinische en 10 algemene ziekenhuizen).
 
© Nationale Zorggids