Normal_hart_gezondheid_zorg

Wie een acuut hartinfarct krijgt, moet zo snel mogelijk geholpen worden. Toch blijkt er in de praktijk nog te veel tijd te zitten tussen het alarmeren van de hulpdiensten en het starten van de behandeling. De behandelingen die er voor een hartinfarct zijn, werken alleen als zij zeer snel worden ingezet. Om een volgsysteem te implementeren om deze vertraging te registreren, ontvangt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een financiële bijdragen vanuit het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Op dit moment is er nog niet voldoende inzicht in de redenen waarom er lange doorlooptijden ontstaan. De samenwerking tussen de betrokken zorgverleners bepaalt de uiteindelijke Totale Systeem Vertraging (TSV) tijdens de behandeling van een patiënt. Het volgsysteem wordt uitgerust met een armband dat een bluetooth-signaal uitzendt. Zo kan gevolgd worden in welke (deel)trajecten vertraging ontstaat. In Leiden, Amsterdam en Twente zal het elektronische volgsysteem geïmplementeerd worden.

In Nederland krijgen ieder jaar zo'n 30.000 mensen een hartinfarct. Per dag sterven er gemiddeld zo'n 15 mensen aan een hartinfarct. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De kans om een hartinfarct te overleven wordt echter wel ieder jaar beter. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ieder jaar duizenden mensen een aanval overleven, terwijl dat aantal vroeger veel lager lag. Dit komt onder andere door betere behandelmethoden, zoals medicijnen en dotteren.

© Nationale Zorggids