Normal_handtekening_contract

Zorgverzekeraars sluiten met ziekenhuizen steeds vaker een contract af voor meer dan één jaar. Hetzelfde geldt voor contracten met huisartsen, apothekers en fysiotherapeuten. In de ouderenzorg komen opvallend genoeg geen meerjarencontracten voor. Dit blijkt uit een inventarisatie van het ministerie van Volksgezondheid waarover minister Schippers de Kamer in een brief heeft bericht, zo meldt Zorgvisie.

Meerjarencontracten zijn voor het ministerie geen doel op zich maar minister Schippers wil de ontwikkeling ervan wel stimuleren. Volgens Schippers kunnen langlopende contracten een goed middel zijn om de kwaliteit, doelmatigheid en duurzaamheid van de zorg te bevorderen. Als voordelen van een meerjarencontract noemt Schippers onder meer de vermindering van administratieve lasten, meer tijd voor onderhandeling over de contracten, meer zekerheid voor verzekerden die niet overstappen en minder risico voor zorgaanbieders om investeringen te doen.

Het aantal meerjarige contracten stijgt maar er zijn nog wel verschillen tussen zorgverzekeraars onderling en tussen de diverse zorgsectoren. Zo loopt het aantal meerjarige contracten in de verpleging en verzorging (ouderenzorg) nog achter omdat deze sector nog niet zo lang onder de Zorgverzekeringswet valt. In de bereidheid om meerjarige contracten af te sluiten maakt het niet uit of het om een grote of kleine verzekeringsmaatschappij gaat. Wel hanteren verzekeraars divers beleid. Zo contracteert de ene verzekeraar alle aanbieders in een bepaalde sector voor meer jaren terwijl een andere verzekeraar deze sector links laat liggen.

Schippers wil ervoor zorgen dat de kansen die een meerjarig contract biedt door alle partijen volledig kunnen worden benut. Daarom wil zij samen met de zorgaanbieders en verzekeraars werken aan het wegnemen van bestaande belemmeringen door regelgeving en kosten.

© Nationale Zorggids