Logo_logo_maasstadziekenhuis

Dinsdag 5 juli vond een officiële visitatie plaats op het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Het centrum is door de European Burns Association (EBA) getoetst op de hoogste Europese kwaliteitsstandaarden voor brandwondenzorg en kreeg een positieve beoordeling. Dit meldt Maasstad Ziekenhuis.

De erkenning bevestigt – op een onafhankelijke manier – de hoge zorgkwaliteit en patiëntveiligheid die het Rotterdamse brandwondencentrum haar patiënten biedt. Professor Hartmann, één van de vertegenwoordigers van de EBA: “Ik ben erg onder de indruk van het zeer professionele en multidisciplinaire team dat bij dit brandwondencentrum werkt. Er wordt dezelfde hoogwaardige brandwondenzorg geleverd als ik gewend ben bij het ‘high level’ brandwondencentrum in Berlijn, waar ik werk.” 
 
De visitatiecommissie (toetsingscommissie) kreeg een uitgebreide rondleiding door het brandwondencentrum. Daarmee kregen zij een goede indruk van de zorgafdeling. Daarnaast werd uitvoerig gesproken met medisch specialisten, paramedici en verpleegkundigen. Onder andere over de drie pijlers van het brandwondencentrum: specifieke kennis en vaardigheden rond brandwondenzorg, speciale bouwkundige voorzieningen – zoals een geavanceerd luchtbehandelingssysteem – en behandeling door een multidisciplinair team. Vooral dit laatste zag de visitatiecommissie als meerwaarde voor patiënten. 
 
“Met een gedreven team – bestaande uit diverse gespecialiseerde artsen, paramedici en verpleegkundigen – werken we 24 uur per dag, zeven dagen per week om onze patiënten goede zorg te kunnen verlenen. We zijn erg trots dat dit op Europees niveau wordt erkend“, aldus Kees van der Vlies, traumachirurg en medisch manager van het brandwondencentrum. 
 
Naast het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis kent Nederland nog twee brandwondencentra: het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. De drie centra werken intensief met elkaar én de Nederlandse Brandwonden Stichting samen om de brandwondenzorg voor patiënten verder te optimaliseren. 
 
© Nationale Zorggids