Normal_166976096_1280x720

De Santeon ziekenhuizen nemen samen met het Erasmus MC en Radboudumc het initiatief om te komen tot concentratie van prostaatkankeroperaties met behulp van robotchirurgie in twee centra in Nederland. In deze centra zullen minimaal vijfhonderd tot duizend patiënten per jaar worden behandeld. Doel van dit initiatief is om dezelfde kwaliteitsstandaarden te bereiken als elders in Europa. Dat meldt Radboudumc.

Naast de ziekenhuizen verenigd in de samenwerkingsverbanden Prostaatpartners (netwerk Erasmus MC) en Prostaatcentrum (netwerk Radboudumc) worden alle Nederlandse ziekenhuizen uitgenodigd om bij de verdere uitwerking van dit initiatief aan te sluiten. De centra worden gelokaliseerd in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) te Nijmegen, en zullen na de zomer van start gaan.

De zorg rondom prostaatkanker is in Nederland nog heel verspreid. Patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars pleiten daarom ook al langer voor concentratie. Uit onderzoek is gebleken dat concentratie niet alleen leidt tot betere resultaten van de kankerbehandeling, maar ook incontinentie en potentiestoornissen na de ingreep voorkomt. Patiënten blijven in het eigen ziekenhuis onder behandeling, alleen de operatie vindt plaats in een gespecialiseerd centrum.

De unieke samenwerking op dit terrein tussen Santeon en de twee UMC’s bundelt de ervaring in de robotchirurgie en internationaal toonaangevend wetenschappelijk onderzoek. Erasmus MC en Radboudumc zijn internationaal toonaangevend op het gebied van wetenschappelijk onderzoek rond screening en diagnostiek bij prostaatkanker. Het Radboudumc is dit op diagnostiek rondom prostaatkanker. Santeon richt zich al langer op het verbeteren van de kwaliteit van prostaatkanker in Nederland. In 2014 kwam zij met nieuwe uitkomstindicatoren en startten de ziekenhuizen om de uitkomsten van de behandeling van prostaatkanker te registreren. De urologen van de verschillende ziekenhuizen vergelijken onderling elkaars zorgprocessen en behandelresultaten teneinde de kwaliteit continue te verbeteren en de waarde voor patiënten te vergroten. 

Santeon, Erasmus MC en Radboudumc nodigen, naast de huidige netwerkpartners, alle ziekenhuizen in Nederland uit aan te sluiten bij dit unieke initiatief. De ProstaatKankerStichting -de patiëntenorganisatie voor mannen met prostaatkanker- zal bij de verdere uitwerking en implementatie worden betrokken. In de besluitvorming zullen de vereiste mededingingsrechtelijke randvoorwaarden in acht worden genomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids