Normal_geld_briefgeld

De Groningse Praktijk voor Orthodontie Potgies heeft van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een boete gekregen voor foutief declareren. Nadat de zorgautoriteit enkele meldingen kreeg van bezorgde patiënten, startte het een onderzoek bij de praktijk. Hieruit bleek dat deze in 2013 en 2014 te veel had gedeclareerd. Dat meldt de NZa.

In totaal zijn er 243 patiënten gedupeerd door het handelen van de orthodontist. Zij kregen allen een rekening waarop stond dat ze moesten betalen voor het opstellen van een behandelplan. Dit geld moesten ze vervolgens overmaken naar een Duits banknummer in bezit van de praktijk. Als gevolg van dit onbehoorlijk handelen heeft de NZa een boete uitgedeeld aan Orthodontie Potgieser.

Voorafgaand aan de publicatie van de NZa tekende de praktijk hier bezwaar tegen aan. Echter oordeelde de rechter dat het boetebesluit ten eerste rechtmatig is en ten tweede had deze kunnen weten dat regels omzeilen niet is toegestaan. De hoogte van de boete en de hoogte van de toeslag mogen echter niet bekend gemaakt worden.

Zorgverleners zijn niet toegestaan om andere zaken in rekening te brengen dan is vastgesteld door de NZa. De zorgautoriteit kan er niet voor zorgen dat de toeslag wordt terugbetaald aan de gedupeerde patiënten. Hiervoor is het niet wettelijk bevoegd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids