Normal_medicijnen323

Het meenemen van medicatie op vakantie wordt aanbevolen. Indien diarree, verkoudheid of een ontsteking optreedt, is medicatie nodig. Maar in het buitenland is het aanbod aan werkzame stoffen in de medicatie vaak anders en daarbij is het lastig om de juiste medicijnen te krijgen als een reiziger de taal niet of nauwelijks spreekt. Dat meldt de Telegraaf.

Het verschil in verkrijgbare medicatie wordt steeds kleiner binnen de Europese Unie (EU), toch zijn er nog steeds andere geneesmiddelen vrij verkrijgbaar in Nederland dan in andere Europese landen. Om niet afhankelijk te zijn van buitenlandse gezondheidsrichtlijnen wordt goed oriënterend onderzoek vooraf en inkoop van medicatie aanbevolen.

“Even zoeken op internet of een belletje naar je eigen apotheek geeft als snel meer inzicht in wat je gaat gebruiken. Het is bovendien altijd een goed idee om een lijst met geneesmiddelen die je al gebruikt achter de hand te hebben met de originele bijsluiters”, adviseert Bernard Mauritz, algemeen directeur van Neprofarm. Mocht er tijdens de vakantie toch onverwacht een kwaal optreden, kan altijd gebeld worden met de Nederlandse huisarts of apotheker.

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen vereisen een speciale verklaring van de arts. De douane zal, afhankelijk van het land, om een 'Schengenverklaring' of Engelstalige medische verklaring vragen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids