Normal_e-sigaret__vapen__roken

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat meeroken met een elektronische sigaret slechter is dan aanvankelijk gedacht. Iemand die in de nabijheid van een brandende e-sigaret is kan irritaties krijgen in zijn keel, neus of ogen. Volgens RIVM bevat de mist van een rookmachine dezelfde stof en is de irritatie die optreedt vergelijkbaar. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Ongeveer 75 procent van de elektronische rokers gebruikt e-sigaretten met nicotine. Meerokers kunnen van de damp die hiervan af komt hartkloppingen of een verhoogde bloeddruk krijgen. Ook bevatten sommige e-sigaretten de kankerverwekkende stof nitrosamine. Deze stof is verboden en bovendien mag deze sigaret niet in Nederland worden verkocht.

Veel rokers van e-sigaretten denken dat de damp niet schadelijk is voor omstanders, het tegendeel lijkt nu bewezen. Toch veroorzaakt een e-sigaret minder schade dan een normale sigaret. “Dit neemt niet weg dat kinderen, jongeren en mensen met gezondheidsklachten last van e-sigarettendamp kunnen krijgen”, schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Een e-sigaret mag op dit moment nog in openbare ruimten gerookt worden, Schippers bekijkt na de zomer of de onderzoeksresultaten gevolgen hebben voor het vrije gebruik ervan.

Door: Redactie Nationale Zorggids