Logo_logo_vumc

Het VUmc in Amsterdam verloor vorig jaar bijna zes miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag dat onlangs werd gedeponeerd. Het ziekenhuis had in 2014 ook al een verlies te verduren, toen ging het om 3,5 miljoen euro. Het negatieve saldo is voor een deel veroorzaakt door grote investeringen die het ziekenhuis heeft gedaan. Dit meldt Zorgvisie. 

Zo werd flink geïnvesteerd in het Imaging Center van het VUmc. In dit centrum worden medische beeldvormende technieken samengevoegd in één gebouw. Afgelopen mei begon de bouw van dit splinternieuwe centrum, waarvoor het ziekenhuis zelf de grootste kosten draagt.

Ook is er geïnvesteerd in een nieuw elektronisch patiënten dossier (epd) EPIC. Het in werking treden van dit systeem kostte het VUmc een slordige 13 miljoen euro. Woordvoerder Jan Hol noemt het dan ook niet zo vreemd dat het ziekenhuis dit jaar verlies leed omdat deze uitgaven niet als een verrassing kwamen.

Het VUmc is het enige universitair medisch centrum in Nederland dat in 2015 te maken had met verlies. Volgens onderzoek van RTL Z deden de overige zeven centra het juist erg goed met winsten variërend van 8 miljoen (Universitair Medisch Centrum Groningen) tot 62 miljoen voor het ErasmusMC.

Door: Redactie Nationale Zorggids