Logo_radboud-umc

Mercurna, een spin-off in oprichting van het Radboudumc, ontwikkelt een nieuwe therapie voor nierpatiënten op basis van messengerRNA. Dit mRNA wordt door een klein eiwitfragment (peptide) precies afgeleverd op de plaats waar het zijn werk moet doen, namelijk in de nierfilters. Als winnaar van de Venture Challenge 2016 Spring Edition ontving Mercurna 25.000 euro voor de verdere ontwikkeling. Dit meldt RadboudUMC.

Chronische nierziekten ontstaan meestal door een beschadiging van de glomeruli, een microscopisch klein filtertje in de nieren. Door deze beschadiging wordt het bloed minder goed gezuiverd en ontstaan vaak meer infecties in de nieren. “Om verdere schade te voorkomen gebruiken nierpatiënten vaak medicijnen die de afweer onderdrukken”, zegt Jürgen Dieker, onderzoeksdirecteur van Mercurna. Die medicijnen werken in het hele lichaam en veroorzaken extra bijwerkingen.

Mercurna kiest voor een andere benadering. Roland Brock, medeoprichter en adviseur van Mercurna, is als hoogleraar biochemie aan het Radboudumc gespecialiseerd in kleine eiwitten, zogenaamde peptiden, die de cel binnendringen. Brock: “Deze cel penetrerende peptiden zijn moleculaire vrachtwagens die allerlei materialen door de celmembraan heen de cel in kunnen brengen.” Op dit gegeven is mRNA gebaseerd.

Aanvankelijk ging het om losse ideeën die ontstonden tijdens het onderzoek, dat deels werd gesubsidieerd door de Nierstichting en in nauwe samenwerking werd uitgevoerd met Johan van der Vlag, hoofd van het onderzoekslaboratorium Nierziekten in het Radboudumc. Mercurna werd tijdens de Venture Challenge 2016 Spring Edition uitgeroepen tot winnaar en won een bedrag van 25.000 euro als stimulans voor verdere ontwikkeling.

“Gesteund door de positieve uitkomst van de Venture Challenge gaan we nu voor de echte prijs; het eerste precision medicine voor nierpatiënten”, aldus Van Asbeck. “Hoewel het innovatieve karakter van de achterliggende technologie gepaard gaat met ontwikkelrisico’s, is het tegelijkertijd de beste kanshebber om echt het verschil te maken voor nierpatiënten; iets waar we al lang van dromen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids