Normal_vakantie

Ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft last van deze zogenaamde vrijetijdsziekte. Leisure sickness in het Engels. Een term die door hoogleraar Ad Vingerhoets al meer dan tien jaar geleden werd geïntroduceerd en de hele wereld overging. Ook wel het Kortjakje-syndroom genoemd. Want Kortjakje was middenin de week ziek, maar zondags niet. En nog altijd wanneer de vakantietijd aanbreekt is er weer veel interesse voor dit fenomeen. Dat meldt Tilburg University.

Een bepaalde mate van stress kan best een gunstig effect hebben op het lichaam. Stress onderdrukt kleine kwaaltjes een beetje. Als iemand stress ervaart, maakt het lichaam meer adrenaline en cortisol aan. De hartslag versnelt, de bloeddruk stijgt en de bloedsuikerspiegel verhoogt. Het maakt iemand alerter en efficiënter. Maar als die stress opeens wegvalt, kan iemand uit balans raken en lukt het niet meer om symptomen tegen te gaan. De aanmaak van stresshormonen daalt opeens sterk óf het lichaam blijft ermee doorgaan terwijl het niet nodig is. “Hierdoor kan het immuunsysteem uit balans raken en ben je vatbaarder voor ziekte op momenten dat je ontspant,” legt Vingerhoets uit.

Ook kan het kwakkelen op vakantie te maken hebben met symptoomperceptie, vertelt Vingerhoets. “Er is een constante strijd gaande tussen prikkels vanuit het lichaam en vanuit de omgeving. Mensen met zeer drukke banen zijn daarom zich meer bewust van hun lichaam als ze vrij zijn. Er is dan minder afleiding. Het is als met voetballers die pas na de wedstrijd de pijn voelen. Want ook voor pijn heb je aandacht nodig.”

Hoe dan ook een uitnodiging om te zoeken naar balans in het leven. Neem regelmatig wat dagen vrij bijvoorbeeld, adviseert Vingerhoets Of ga bijvoorbeeld sporten op vrijdagavond, zodat het lichaam klaarmaakt voor het weekend. Ga ook op vakantie of in het weekend niet opeens heel veel meer slapen, minder koffie drinken of meer alcohol. De key is om de omslag voor het lichaam niet te groot te maken.

Door: Redactie Nationale Zorggids