Normal_vitamines__supplementen_2

In de herfst en winter zou iedereen van één jaar of ouder vitamine D-supplementen moeten slikken, of meer vitamine D-rijke producten moeten eten. In vissen zoals zalm en tonijn zit ook voldoende vitamine D om de inname tijdens de koudere dagen op peil te houden. Dit zegt Public Health England (PHE) naar aanleiding van een onderzoek van SACN dat elk elk mens dagelijks tien microgram vitamine D nodig heeft. Eerder nieuwsberichten van dit jaar bevestigen dat ook veel Nederlanders niet onvoldoende vitamine D binnenkrijgen. Dat meldt NU.nl.

Net als in Nederland, is er in het Verenigd Koninkrijk weinig zon in de herfst en winter. Waar in lente en zomer de zon voor de benodigde vitamine D zorgt, moet dat gedurende de andere jaargetijden op een andere manier op peil gehouden worden. Uit het Britse onderzoek blijkt dat de Britten dagelijks zo’n 3 microgram binnenkrijgen in plaats van de benodigde tien microgram. In Nederland is de inname vergelijkbaar. Met name kinderen, zwangere vrouwen en ouderen zouden meer vitamines moeten slikken.

Nederlandse vitaminedeskundige Suzan Tuinier ziet dat ook Nederlanders onvoldoende vitamine D binnenkrijgen in de herfst en winter, dat meldde RTL Nieuws eerder. Ongeveer één op de drie kinderen onder de zes jaar heeft een vitaminetekort, onder ouderen is dat zelfs meer dan de helft. Ze raadt iedereen aan om vitamine D-pillen in te nemen tijdens de donkere dagen van het jaar.

De Britse onderzoekers hebben de resultaten bij het kabinet neergelegd. Zij adviseren deze dan ook om vitamine D-gebruik onder de bevolking te stimuleren.

Door: Redacie Nationale Zorggids