Normal_umcg__ziekenhuis__groningen

Steeds meer patiënten komen voor complexe behandelingen, waaronder kankeroperaties, naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Andere ziekenhuizen in de regio zien de toeloop van patiënten afnemen. Volgens UMCG-bestuursvoorzitter Jos Aartsen ligt dat aan de marktwerkingsregels. Deze zorgen voor oplopende wachtlijsten voor complexe behandelingen. Het UMCG heeft vierentwintig operatiekamers (ok’s), die allen overvol zijn, terwijl de regioziekenhuizen kampen met lege ok’s. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Het UMCG wil afspraken maken met andere ziekenhuizen in de regio om behandelingen zo beter te kunnen verdelen, maar dat mag niet van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). “We overschrijden daardoor soms landelijke normen voor wachttijden en vinden dat niet aanvaardbaar voor patiënten”, zegt Aartsen tegen het DvhN. Niet alleen het ACM werkt tegen, maar ook zorgverzekeraars. Zo wilde het UMCG afspraken maken met het Martini Ziekenhuis, maar omdat zorgverzekeraars Menzis roet in het eten gooide, ging dat niet door.

Het Martini Ziekenhuis sluit zich bij mening van de bestuursvoorzitter van het UMCG aan. Ook zij zien dat afspraken voor het verdelen van de zorg alleen kan met goedkeuring van de zorgverzekeraar. Het Martini Ziekenhuis wil dat er een regioplan komt waarin staat hoe de patiëntenstroom beter verdeeld kan worden.

In een reactie laat ACM weten dat samenwerken wel is toegestaan, echter moet daarbij rekening gehouden worden met de reactie van zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties. Voor de patiënt moeten de voordelen groter zijn dan de nadelen voor de concurrentie. Bovendien stemt de mededingingsautoriteit zijn mening vaak af op die van de zorgverzekeraar.

Ook Menzis zegt dat het samenwerking niet afstraft. Wel moeten de samenwerkingsafspraken binnen de grenzen van de mededingingsregels blijven. Menzis ziet het liefst afspraken voor langere termijn. Als UMCG bijvoorbeeld de basiszorg elders wil uitvoeren, moet de zorgverzekeraar ervoor zorgen dat deze voldoende zorg inkoopt bij de andere ziekenhuizen in Groningen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids