Normal_umcu_umc_utrecht_logo

Het UMC Utrecht heeft de processen en controles voorafgaand en gedurende een oogoperatie aangescherpt. Het ziekenhuis reageert hiermee op het nieuws dat vier van de zes patiënten die vorig jaar een ooginfectie opliepen uiteindelijk aan één oog blind zijn geworden. Dat meldt UMC Utrecht.

Het ziekenhuis begrijpt dat blindheid ingrijpende gevolgen heeft op iemands leven en onderhoudt contact met de patiënten. “Infecties zijn nooit helemaal te vermijden bij een operatie. Normaal gesproken komen er twee tot drie van dergelijke ooginfecties per jaar voor. Toen dit aantal opliep, hebben wij direct maatregelen genomen”, schrijft het ziekenhuis op haar website.

De operatiekamer waar alle ingrepen plaatsvonden is inmiddels gesloten, oogoperaties worden nu op een andere ok uitgevoerd. Ook heeft het ziekenhuis een intern onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van de infectie. De resultaten van het onderzoek worden getoetst door een externe deskundige. De infecties zijn gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids