Logo_nvpc-_chirurg-plastisch

De Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen (NVPC) ziet de omstreden 'threadlift' het liefst voor altijd verdwijnen. De facelift waarbij een draad onder de huid wordt geregen om deze vervolgens glad te trekken, kent volgens de vereniging veel nare bijwerkingen zoals littekens en infecties. Daarom pleiten de chirurgen ervoor dat de behandeling verboden wordt en mensen voor veiligere alternatieven zoals botox kiezen. Dit meldt Telegraaf. 

De facelift door middel van een draad onder de huid klinkt in theorie aanlokkelijk, maar NVPC waarschuwt voor nare gevolgen die de ingreep kan hebben. Zo kan het draad voor ernstige littekens in het gezicht zorgen. Ook wordt de ingreep vaak door artsen uitgevoerd die slechts een korte training in plastische chirurgie hebben gehad. Zij hebben niet genoeg kennis om de threadlift uit te voeren en bovendien wordt er vaak gewerkt vanuit een niet-steriele omgeving.

De NVPC heeft haar zorgen geuit bij minister Schippers van Volksgezondheid. Zij zien de ingreep het liefst helemaal verdwijnen door een verbod vanuit de minister. Schippers heeft aangegeven de klachten te hebben gehoord maar heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op de kwestie. Een woordvoerster laat weten dat het primair aan de beroepengroepen zelf is om afspraken te maken over welke behandelingen wel en niet toegepast mogen worden.

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel patiënten schade ondervinden van dit type facelift. Wel weet de NVPC dat onderzoek onder 77 leden van de vereniging naar voren brengt dat 14 procent van de chirurgen maandelijks mensen behandelt voor complicaties na de ingreep.

Door: Redactie Nationale Zorggids