Normal_bloed23454

Een Nederlands laboratorium werkt aan een nieuwe bloedtest waarbij de ziekte van Lyme vroegtijdig kan worden opgespoord. Voor het ontwikkelen van de test is een subsidie van twee miljoen euro toegekend. Een vroegtijdige diagnose maakt het mogelijk om patiënten op tijd te behandelen, want op dit moment wordt de ziekte van Lyme pas laat herkend. Dat meldt RTL Nieuws.

Symptomen zijn bij de ziekte van Lyme niet altijd even duidelijk. Zo heeft bijvoorbeeld niet iedereen een rode kring rondom de tekenbeet. Ook zijn de huidig manier om Lyme te achterhalen niet goed genoeg. Het komt te vaak voor dat iemand de diagnose van Lyme krijgt terwijl dat niet zo is of andersom.

De nieuw te ontwikkelen test moet daar verandering in brengen en moet al uitsluitsel kunnen geven voordat de symptomen zich openbaren. Een vroege diagnose zorgt ervoor dat patiënten eerder antibiotica kunne innemen. Dit voorkomt dat ze chronisch ziek worden. De test kan naar verwachting in 2019 gebruikt worden. Toch is het nog niet honderd procent zeker of de bloedtest daadwerkelijk komt. “De test moet natuurlijk wel werken en zijn meerwaarde bewijzen”, zegt huisarts Ivo Smeele. 

Door: Redactie Nationale Zorggids