Normal_maandoverzicht

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder de zwarte lijst van verpleeghuisinstellingen, arbeidsparticipatie van mensen met een beperking en de disussie tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders van wijkverpleging over het budgetplafond.


De ‘zwarte lijst’ verpleeghuiszorg en alle commotie eromheen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) publiceerde een lijst van 150 verpleeghuisinstellingen die onder de maat presteren op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil bij elf van deze instellingen ingrijpen omdat zij dusdanig ondermaats presteren. Daar wordt een interventieteam ingezet dat geen enkele maatregel schuwt, zoals vervanging van bestuurders, patiëntenstops en sluiting. Dit team bestaat uit mensen van de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren en het ministerie en werkt samen met de Inspectie. 

Diverse zorginstellingen reageerden samen met brancheorganisatie ActiZ ontzet. Volgens hen is de gepubliceerde lijst verouderd: gegevens zijn achterhaald of onvolledig. ActiZ vindt het dan ook onverantwoord dat de IGZ de lijst heeft gepubliceerd. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor medewerkers en patiënten. Bovendien is de brancheorganisatie van mening dat straffen niet helpt. De elf verpleeghuisinstellingen die Van Rijn onder handen wil nemen moeten hulp en ondersteuning krijgen.

Later in de maand bleek dat topbestuurders van de slechte verpleeghuizen vaak meer verdienen dan andere verpleeghuisinstellingen. De salariskosten voor bestuurders lag vorig jaar bij zeven van de elf instellingen op de zwarte lijst hoger dan de balkenendenorm. Zij verdienen meer dan het ministersloon van 178.000 euro per jaar, wat niet wenselijk maar wel toegestaan is.

De IGZ heeft inmiddels laten weten een brief met tekst en uitleg te sturen naar alle 150 verpleeghuizen die op de lijst staan.


Tegenstrijdige berichten over arbeidsparticipatie van mensen met een beperking

Tegenstrijdige berichten bereikten ons deze maand over mensen met een arbeidsbeperking. Volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zijn er de afgelopen drie jaar ruim 21.000 banen gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Een positief bericht. Het CBS en Cedris, de vereniging voor sociale werkgelegenheid en arbeidsparticipatie, waren minder positief. Volgens Cedris zijn er slechts 1.500 werkplekken gecreerd sinds 2013. Bovendien blijkt dat 60 procent van de mensen met een beperking geen betaald werk heeft. Klijnsma richt zich alleen op mensen die dusdanig beperkt zijn dat het moeilijk is om geld  te verdienen, aldus Cedris. Maar arbeidsparticipatie binnen die groep is zelfs nog lager.


Terugvordering wijkverpleging

Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders die het budgetplafond voor wijkverpleging hebben overschreden hiervoor een factuur sturen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 51 miljoen euro. Brancheorganisatie ActiZ en ouderenorganisatie ANBO reageerden verbaasd. Zij vinden dat zorgverzekeraars de zorg niet goed hebben ingekocht, waarvoor zij al in 2015 voor waarschuwden.

Dat er meer mensen zijn geholpen dan vooraf was afgesproken, daar is iedereen het over eens. Maar het totale budget is niet overschreden, meent ActiZ. Daar is zelfs 30 miljoen euro van over. Dat zorgaanbieders die het budgetplafond wel hebben overschreden de dupe zijn van de slechte inkoop van de zorgverzekeraas in onacceptabel, zo vindt de brancheorganisatie. Ouderenorganisatie ANBO legt de schuld ook bij de zorgverzekeraars. En vindt vooral dat de continuïteit van de zorg in het geding komt nu zorgaanbieders het geld terug moeten betalen. Bovendien wordt hiermee de keuzevrijheid van de klant flink ondermijnd.

ActiZ heeft getracht Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. ZN vindt namelijk dat zorgaanbieders die wel tijdig aan de bel trokken bij eventuele overschrijding, gestraft worden als de zorgverzekeraars de contractafspraken niet zouden nakomen. Voor de koepelorganisatie voor zorgverzekeraars is het een principekwestie. Het mag niet lonen om eenzijdige contractafspraken naast je neer te legen. De inkooprol van de zorgverzekeraar wordt daarmee ook.


Overig zorgnieuws

  • Thuiszorgorganisatie Solace ging failliet. De organisatie wijtte het faillissement aan de bezuinigingen van de veertien gemeenten waarmee het samenwerkte.
  • Pokémon Go blijf een hot item, ook in de zorg. Zorgorganisaties spraken zich uit voor het gebruik van Pokémon Go onder jongeren met autisme. En binnenkort worden de eerste Pokémon-babynamen verwacht.
  • AMC en VUmc zijn een stap dichter bij de fusie. 
  • Op 1 juli was de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg een feit. 
  • Verantwoordelijkheid voor jeugdhulp bij grenskinderen lijkt onduidelijk. Nederlandse kinderen die in Duitsland wonen, maar naar een Nederlandse basisschool gaan kunnen daardoor in de problemen komen.
  • De Gezondheidsraad adviseert de minister van Volksgezondheid om een vergunning te verlenen voor proefinvoering van NIPT voor alle zwangere vrouwen die willen weten of hun foetus een ernstige afwijking heeft, zoals downsyndroom. Vrouwen kunnen dan kiezen of ze de combinatietest willen laten doen of NIPT.

 


Door: Redactie Nationale Zorggids