Normal_apotheek__2_

Zorgverzekeraar CZ vindt dat apothekers meer aandacht moeten besteden aan zorgverlening. Nederland is aan het vergrijzen, daarom is het belangrijk dat de apotheker de tijd neemt om voor de oudere groep Nederlanders de medicijnen goed te bekijken. Apotheek Pillen en Praten springt daar goed op in. Oprichter Sonja Keizers is persoonlijker en gericht op contact met de klant. Dat meldt NRC.

Volgens Keizers zijn mensen sneller geholpen met een gesprek. De huidige clientèle van Pillen en Praten zijn voornamelijk ouderen. Op dit moment heeft Nederland zo’n 2,3 miljoen 65-plussers, 70 procent daarvan heeft een chronische aandoening. Voor hen moet een apotheker meer zijn dan alleen een ‘doosjesverkoper’, vindt zorgverzekeraar CZ. Apotheek Pillen en Praten is meer dan dat. Zo wordt dagelijks bijgehouden wie er is langs geweest, wie heeft gebeld en met welke reden. Zo is het gemakkelijker om een persoonlijke relatie te onderhouden.

Keizers wilde meer vestigingen openen, maar het bleek lastig om apothekers te vinden die zich kunnen identificeren met de persoonlijke aanpak van Pillen en Praten. Oudere apothekers vindt Keizers vaak nog te betuttelend en jongere apothekers vinden het moeilijk om met oudere klanten over persoonlijk zaken te praten, en andersom. Daarnaast is de vergoeding die ze van de zorgverzekeraars krijgt onvoldoende om te kunnen uitbreiden. Vroeger kon ze zich nog onderscheiden door een nieuwe methode of aanpak en daar een vergoeding voor krijgen, maar dat is nu niet meer zo. Zo vergoedt CZ haar ‘pillencheck’, waarbij een gesprek wordt aangegaan met mensen die verschillende medicatie gebruiken. Maar nu zit deze check standaard in het pakket van de zorgverzekeraars.

Opgestelde contracten worden steeds strakker, waardoor er nauwelijks meer van de afgesproken zorg kan worden afgeweken. Keizers hoopt in de toekomst een abonnementstarief van zorgverzekeraars te krijgen. Zo kan ze bijvoorbeeld de farmaceutische begeleiding betalen. “Tot die tijd blijf ik opvaren tegen de stroom van financiële prikkels”, aldus Keizers. In de toekomst hoopt ze te kunnen samenwerken met andere zorgverleners om zo leefstijlprogramma’s aan te bieden en mensen zo gezond mogelijk te houden met zo min mogelijk medicatie.

Door: Redactie Nationale Zorggids