Normal_werk__arbeidsmarkt__zzp_er__vacatures__werken__vrouw__laptop

Noorse wetenschappers hebben vastgesteld dat elke dag een uur bewegen de risico’s van het vele zitten compenseert. Iemand die acht uur per dag zit, maar daarnaast minstens een uur actief is, heeft een veel lager risico op vroegtijdig overlijden dan iemand die dat uur bewegen niet meepakt. Dat meldt NU.nl.

Wetenschappers van de Noorse School of Sport Sciences bestudeerden dertien bestaande onderzoeken. Daarin werden meer dan een miljoen proefpersonen onderzocht. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld op basis van hun hoeveelheid beweging per dag. Eén groep bestond uit mensen die minder dan vijf minuten per dag bewogen. De andere groep was een sportieve groep mensen die dagelijks minstens een uur sportten. Uit deze vergelijking bleek dat ‘zitters’ die acht uur per dag op een stoel zitten maar ook fysiek actief zijn, een lager risico hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder zaten maar ook minder bewogen.

“Voor veel mensen die naar hun werk forenzen en een kantoorbaan hebben, valt lang zitten niet te vermijden. Vooral voor deze mensen kunnen we het belang van genoeg bewegen niet genoeg benadrukken”, zegt een onderzoeker. Beweging kan een lunchwandeling zijn, een rondje hardlopen of fietsen naar het werk. Als een uur beweging per dag niet lukt, geeft dat niet. Een beetje bewegen is al mooi meegenomen en verlaagt het risico op vroegtijdig overlijden.

De wetenschappers zagen ook dat televisie kijken ongezonder is dan achter een bureau zitten. Een verklaring hiervoor is dat mensen die televisie kijken veel tussendoortjes eten, of na het eten televisie kijken in plaats van bewegen. Dat vertraagt de stofwisseling.

Door: Redactie Nationale Zorggids