Normal_vaccinatie_prik_2534

Vorig jaar hebben meer mensen melding gemaakt van mogelijke bijwerkingen na een vaccinatie. Dit blijkt uit een jaarlijkse rapportage van Bijwerkingencentrum Lareb, die weergeeft hoeveel meldingen binnen zijn gekomen over het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). In 2015 kwamen veel meer meldingen binnen, van 982 meldingen in 2014 naar 1494 meldingen in 2015. Dit meldt Skipr.

De meldingen gaan voornamelijk over bekende klachten zoals koorts, spierpijn en een pijnlijke huid rondom de injectieplaats. Het aantal meldingen rondom de jaarlijkse griepprik is ongeveer gelijk gebleven als in het jaar ervoor. In totaal kwamen 283 meldingen binnen bij Lareb, hoewel er wel meer mogelijke bijwerkingen werden gemeld.

Het zijn voornamelijk ouders of de gevaccineerden zelf die melding maken van bijwerkingen van vaccins vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. In 23 procent van de meldingen werd een mogelijke bijwerking doorgegeven door een zorgprofessional. “Meldingen vormen een belangrijke graadmeter van wat er zich in de praktijk voordoet”, aldus Lareb. Het is dan ook belangrijk om mogelijke bijwerkingen middels klinische observatie te registreren.

Volgens Bijwerkingencentrum Lareb is het aantal meldingen van bijwerkingen afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen media-aandacht en voorlichtingsactiviteiten een rol bij het meldgedrag. Zo werden veel bijwerkingen gemeld van de HPV-vaccinatie in 2015, wat mogelijk veroorzaakt werd door media-aandacht. Het aantal meldingen zegt volgens Lareb niet per se iets over de kwaliteit van een vaccin.

Door: Redactie Nationale Zorggids