Normal_kiddeabcchem_brandblusser_brandweer_wiki_-c_

Zorginstellingen hebben steeds meer aandacht voor brandveiligheid, maar nog niet iedereen is zich even bewust van de risico’s op brand. Het monitoringsinstrument ‘Geen Nood bij Brand’, een initiatief van Brandweer Nederland, geeft zorginstellingen inzicht in de brandveiligheid en stimuleert leidinggevenden, medewerkers en bewoners om hier samen met de brandweer aan te werken. Dat meldt Veiligheid.nl.

‘Geen Nood bij Brand’ brengt continuïteit van de brandveiligheid binnen zorginstellingen onder de aandacht. Er staan vragenlijsten in voor medewerkers en managers, waarin wordt ingegaan op kennis, gedrag, organisatie, risicoperceptie en eigen inschatting. Hieruit vloeit een adviesrapport voort dat gebruikt kan worden om samen met de brandweer knelpunten vast te stellen en oplossingen voor brandveiligheid te zoeken.

Voor de ontwikkeling van het monitoringsinstrument werkte Brandweer Nederland samen met VeiligheidNL (ontwikkelaar), KMO Solutions, ActiZ, GGZ Nederland en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. In 2015 is het instrument voor het eerst getest bij tien zorginstellingen. ‘Geen Nood bij Brand” is gratis beschikbaar voor alle typen zorginstellingen.

Door: Redactie Nationale Zorggids