Normal_rss_entry-51599

De verkoop van 'blanco' pakjes sigaretten zonder merklogo's van de fabrikanten kan in Nederland de toekomst zijn. De ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken bestuderen deze maatregel om de verpakkingen minder aantrekkelijk te maken. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het AD.

Op de pakjes zijn waarschuwende teksten en foto's nu al verplicht. Maar de verpakkingen zijn nog steeds voorzien van de 'aantrekkelijke' merklogo's, kleuren en lettertypen van de fabrikanten.

Volgens de ministeries is het het zogeheten plain packaging één van de opties die worden bekeken. De Tweede Kamer had gevraagd om extra maatregelen tegen aantrekkelijke sigarettenverpakkingen. De plannen moeten voor 1 oktober gereed zijn.

Sinds afgelopen mei liggen de sigarettenpakjes met afschrikwekkende plaatjes in de winkel. Het doel van deze maatregel is mensen ervan te weerhouden om te roken. Met name jongeren moeten door de foto's worden weerhouden om een nieuw sigarettenpakje te kopen. Ook werd eind juni de Taskforce Rookvrije Start gelanceerd. De Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van alle professionals die te maken hebben met rokende (aanstaande) ouders. Het gaat om kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen, huisartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en stoppen-met-roken-coaches. Zij willen met elkaar bereiken dat kinderen een rookvrije start krijgen door gerichte voorlichting en persoonlijke begeleiding van aanstaande ouders en hun naasten.

Door: ANP en Redactie Nationale Zorggids