Normal_chirurgie_operatiekamer_ok

In het Maastricht UMC+ worden voor het eerst in Nederland twee nieuwe minimaal invasieve technieken ingezet om een lekkende hartklep te herstellen. De zogeheten Neochord-techniek en de Carillon-methode zijn erop gericht om een operatie aan de hartklep uit te voeren zonder gebruik van de hart-longmachine en zonder de hele borstkas te hoeven openleggen. Dat heeft onder andere als voordeel dat de patiënt veel sneller herstelt. Daarnaast komen patiënten die, bijvoorbeeld vanwege hoge leeftijd, niet meer geholpen konden worden nu wel weer in aanmerking voor behandeling. Dat meldt Maastricht UMC+.

In een gezond hart zorgt de zogenoemde mitraalklep voor de verplaatsing van zuurstofrijk bloed van de longen naar het lichaam. De klep bevindt zich tussen de linkerkamer en linkerboezem en pulseert mee met het hartritme. Als er een ‘lekkage’ optreedt en de klep niet meer goed sluit, kan dat verstrekkende gevolgen hebben die uiteindelijk kunnen leiden tot hartfalen. Zo’n lek kan verschillende oorzaken hebben. 

Om de mitraalklep te kunnen herstellen, moet normaliter de gehele borstkas worden opengelegd om bij het hart te komen. Tevens moet het hart worden stilgelegd en de bloedsomloop worden omgeleid. “Dat is een behoorlijke zware ingreep voor een patiënt”, zegt cardiothoracaal chirurg Peyman Sardari Nia. “Met name oudere en verzwakte patiënten kunnen zo’n operatie dan ook vaak niet aan.” Daarom wordt voortdurend gezocht naar zogeheten minimaal invasieve methoden waarbij de schade aan het lichaam tot een minimum beperkt blijft.

De Neochord-techniek kan worden uitgevoerd als de aanhechting van de hartklep kapot is en daardoor niet meer goed sluit. Via een speciaal hulpmiddel kan de chirurg via een kleine opening in de borstkas bij de ‘lekkende’ klep. Zonder het hart van de patiënt stil te leggen kan hij vervolgens de aanhechting in de hartklep kunstmatig herstellen. Cardioloog Jindrich Vainer werkt met een andere minimaal invasieve techniek: de Carillon-methode. Voor deze ingreep is geen enkele incisie nodig en deze kan worden ingezet als de aanhechting van de hartklep zelf verslapt is. Via plaatsing van een stent in één van de kransslagaders kan de cardioloog de hartklep als het ware aantrekken en op zijn plek vastzetten om zodoende de lekkage te repareren.

Door: Redactie Nationale Zorggids