Normal_dotteren

De cardiologen van Treant Zorggroep behandelden afgelopen week de 10.000ste patiënt met een vernauwing in de kransslagader. Sinds 2009 kunnen patiënten uit de regio met één of meer vernauwingen in de slagaders voor dotterzorg terecht in het Scheper, de Emmer ziekenhuislocatie van Treant. Dat meldt Treant Zorggroep.

Volgens interventiecardioloog Alexander Schramm is succesvolle dotterzorg niet vanzelfsprekend. “We hebben te maken met een dunbevolkt verzorgingsgebied in combinatie met een groot percentage mensen met overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Tot 2009 was men aangewezen op dottercentra in Groningen en Zwolle. Kostbare tijd ging zo verloren en dat leidde tot extra schade aan het hart.” Goede samenwerking levert een flinke bijdrage aan de acute hartzorg van Treant. “Niet alleen hebben we goede afspraken met cardiologen van verwijzende ziekenhuizen, huisartsen en ambulancediensten, ook hebben we een unieke en warme band met hartchirurgen van omliggende hartcentra. Uiteraard is de ruime ervaring van onze eigen interventiecardiologen Rutger Anthonio, Pieter van der Vleuten en Gillian Jessurun een belangrijke voorwaarde voor duurzaam succes.”

Ook wetenschap en onderwijs hebben een aandeel in de goede hartzorg van Treant. Ze zijn onderdeel van de dagelijkse praktijk. Dat maakt dat de cardiologen weten wat er speelt en daar ook naar kunnen handelen. Ter ere van deze mijlpaal in de hartzorg zijn professionals, die tijdens hun dagelijks werk te maken hebben met de cardiologische patiënt, van harte welkom op een wetenschappelijke bijeenkomst op 6 en 7 oktober in het Atlas Theater in Emmen (meer informatie via www.nice-congres.nl).

Als een bloedvat is vernauwd, kan het hart te weinig bloed krijgen. Bij een dotterbehandeling wordt die vernauwing opgeheven. De cardioloog brengt via een slagader in de lies een dunne draad langs de vernauwing in het bloedvat. Vervolgens schuift hij op de draad een ballonnetje naar de vernauwing. Door de ballon op te blazen, wordt de kransslagader wijder gemaakt. Vervolgens komt de bloedstroom weer op gang waarna de klachten snel verdwijnen. Na het oprekken van het bloedvat wordt ook vaak een stent geplaatst. Dit buisje is bedoeld om het bloedvat open te houden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids