Normal_inhalator

Het nieuwe astmamedicijn Fevipiprant lijkt een positief effect te hebben op de kwaliteit van leven van een astmapatiënt. Uit de eerste testen blijkt de longcapaciteit toe te nemen, lijken longen minder opgezwollen en herstelt het slijmvlies beter. Het medicijn is nog niet beschikbaar en wordt momenteel getest in Groot Brittannië. Dat meldt RTL Nieuws.

Leicester University hoopt dat het medicijn binnen twee á drie jaar op de markt komt. Volgens het Longfonds zou dat erg snel zijn. “Na zo’n doorbraak volgt er nog een lang traject voordat het medicijn bij de patiënt terecht komt. Er moet nog aanvullend onderzoek worden gedaan om de uitkomst te  bevestigen. Maar dat het veelbelovend is, dat is duidelijk”, zegt Jelmer Krom van het Longfonds. Hij denkt dat het een enorme doorbraak zou zijn voor de 50.000 Nederlandse astmapatiënten bij wie de huidige medicijnen onvoldoende werken. Deze groep heeft het vaak benauwd en belandt door aanvallen regelmatig in het ziekenhuis. Als deze aanvallen door  Fevipiprant aangepakt kunnen worden, zou dat veel van de patiënten helpen.

Krom benadrukt dat het medicijn geen preventief middel is. Er is nog niets in de maak dat astma daadwerkelijk kan stoppen.

Door: Redactie Nationale Zorggids