Normal_sport_voetbal_blessure_sportblessure

Doordat amateursporters te weinig weten van eerste hulp bij ongelukken (EHBO), lopen andere sporters en toeschouwers onnodig risico op blijvend letsel. Ook toeschouwers van sportevenementen weten te weinig van de toepassing van EHBO, vindt het Rode Kruis. Slechts 3 procent van de Nederlandse bevolking heeft een EHBO-diploma. Dat meldt NOS.

In de amateursport komt het, net als in de professionele sport, vaak voor dat een sporter een blessure oploopt. Maar onjuiste hulpverlening kan een blessure alleen maar verergeren of wellicht blijvende (en ergere) schade veroorzaken zoals een tweede botbreuk of zelfs verlamming. Het Rode Kruis waarschuwt hiervoor en roept daarom alle sporters in Nederland op om zich beter voor te bereiden op eerste hulp bij een ongeval. Ook bezoekers van amateurwedstrijden worden opgeroepen om zich bewust te maken van de EHBO-instructies van het Rode Kruis voor de zeven meest voorkomende sportblessures. De hulporganisatie gaat deze instructies verspreiden via social media en de eigen applicatie.

Sporters die voetballen,  hardlopen, fitnessen, tennissen of volleyballen lopen de meeste blessures op, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. In 2014 liepen ongeveer 4,7 miljoen sporters in Nederland een blessure op, zoals een huidwond, botbreuk, verstuiking of hoofd-, nek-, of wervelletsel.

Door: Redactie Nationale Zorggids